Servis i dezinfekcija klima-uređaja

 

Ako ste nekada u nekoj klimatizovanoj prostoriji osetili da je vazduh lošeg kvaliteta, ili da ima neprijatan miris, onda je glavni razlog za to neredovno ili nikakvo čišćenje klima uređaja. Takve prostorije mogu biti opasan izvor zaraze i stoga je izuzetno važno izvršiti bar jednom godišnje kompletan servis klima uređaja.

Mi ništa ne prepuštamo slučaju i pred početak prolećne sezone vršimo redovan servis naših klima uređaja. Dezinfekcija klima uređaja ima dva cilja: – da se produži radni vek klime i njena ispravnost; – da se zaštiti zdravlje ljudi koji borave u klimatizovanoj prostoriji. Klime zaista mogu biti izvori bakterija, plesni, grinja, prašine i ukoliko udišete vazduh koji u sebi sadrži takve mikroorganizme, izazvaćete razne alergije, infekcije i razna druga neželjena stanja. Iz tog razloga mora se uraditi dezinfekcija klima uređaja, jer klima kroz sebe provlači sav vazduh iz prostorije u kojoj se nalazi, pa posle nekog vremena dolazi do taloženja isparenja i prašine na turbini klime. Čišćenje turbine klima uređaja omogućava normalan rad klime pri hlađenju i grejanju, i lišava vas opasnosti nagomilavanja opasnih gljivica i mikroorganizama koji mogu da ugroze zdravlje disajnih organa.

U redovnom servisu se proverava stanje gasa i ispravnost same klime (da li hladi i da li greje) i ukoliko nešto ne funkcioniše, popravlja se ili se delovi menjaju. U našem slučaju danas se ispostavilo da klima uređaj koji je pozicioniran u kafiću hladi ali da ne greje vazduh. Serviser je u rutinskkoj kontroli spoljne jedinice primetio da ventilator ne radi. Usledilo je traženje greške. Prva sumnja pala je na senzor, međutim ispostavilo se da je on uredu. Sledeća kontrola je bila spulna na spoljnoj jedinici. Da bi se utvrdilo da li je ona razlog problema, morala je biti ugrađena nova. Nakon ugradnje klima je počela da greje. Spoljna jedinica je ponovo sklopljena i nakon generalne provere uređaja serviseri su pristupili čišćenju i dezinfekciji kompletnog klima uređaja. Kontrola rada klime u dečijem delu je bila uspešna tako da su na njoj urađeni samo dezinfekcija i kompletno čišćenje svih komponenti. Ovim putem želimo da se još jednom zahvalimo firmi Frigomax iz Beograda.


Sve informacije na telefon 065 454 66 77

Share This